Projekt pro vyšší transparentnost

Krátké zprávy

projekt vznikl ve spolupráci s GREENPEACE s podporou nadace OSF

Vláda schválila 4 miliardy na ekologické škody v Moravskoslezském kraji

datum: 2006-07-07, zdroj: Mf Dnes

Česká vláda schválila uvolnění čtyř miliard korun na řešení ekologických škod v Moravskoslezském kraji. Po zasedání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Region by měl získat od státu celkem 20 miliard korun. Peníze jsou určeny například na projekt likvidace ostravských ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo. Likvidace bude stát přes tři miliardy korun a potrvá až do roku 2020.

Ministr připomněl, že v roce 2002 byla ustavena Mezirezortní komise pro řešení revitalizace Moravskoslezského kraje. Celkem bylo do konce letošního března schváleno 85 projektů za 6,7 miliardy korun. Ke konci března se vyčerpalo podle zprávy ministerstva průmyslu a obchodu téměř 525 milionů korun.

„Vláda tedy plní závazek, který se týká sanace po důlní činnosti v Česku před privatizací uhelných společností,“ uvedl ministr.

Urban řekl, že v řešení revitalizace území postižených těžbou by měla pokračovat i nová vláda. „Na projekty jsou určeny peníze z privatizace a je to věc, která se netýká politiky. Území se vrací přírodě a zároveň se tak zaměstnávají lidé,“ zdůraznil Urban.

zpět