Projekt pro vyšší transparentnost

Krátké zprávy

projekt vznikl ve spolupráci s GREENPEACE s podporou nadace OSF

Sanace skládky betasmoly v chemičce Synthesia má začít do konce roku

datum: 2006-09-15

Do konce roku by v pardubické chemičce Synthesia měly začít práce za zhruba 300 milionů korun na likvidaci skládky betasmoly. Generální ředitel společnosti Tomáš Procházka ČTK řekl, že stát již na sanaci uvolnil peníze a jsou vybrány firmy, které ji mají provést. Kvůli průtahům s penězi se plánované vyčištění celého areálu chemičky protahuje.

"Ministerstvo financí již podepsalo smlouvu s konsorciem, které má provést sanaci skládky betasmoly a laguny destilačních zbytků, a začíná se na tom pracovat. Vlastní práce by měly začít do konce roku," uvedl Procházka. Betasmoly, asfaltovité látky s toxickými účinky na organismus, leží v Synthesii 34.000 tun a tvoří jezero hluboké šest metrů. Podle rozhodnutí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) měla být sanace ukončena do letošního 30. června. "To jsme nemohli splnit, když se smlouva podepisovala teprve v srpnu. Upozornili jsme na to inspekci, ministerstva financí i životního prostředí a projednali jsme to i s dalšími institucemi. Snad nehrozí, že by nás za to někdo sankcionoval," řekl Procházka.

V areálu pardubické chemičky Synthesia čekají na odstranění statisíce tun zamořené zeminy, laguny železitých kalů, betasmoly, sádry a destilačních zbytků a dva sklady tuhých odpadních hmot. První sanace železitých kalů začala před rokem a i ona měla zpoždění. Potřebné rozhodnutí o jejich likvidaci vydala ČIŽP v roce 2003, čekalo se však na výběr řešitelské firmy a státní peníze. Kalů leželo v chemičce přibližně 38.000 tun a jejich likvidace bude stát kolem 82 milionů korun.

Na podzim podle Procházky ministerstvo vyhlásí také veřejnou soutěž na sanaci takzvané saturované zóny, tedy znečištěných podzemních vod v areálu podniku. Odstranění všech zátěží odhadovala Synthesia na přibližně deset let, již nyní však má zhruba dvouletý skluz. Stát za ně zaplatí kolem tří miliard korun.

zpět