Projekt pro vyšší transparentnost

Tiskové zprávy

projekt vznikl ve spolupráci s GREENPEACE s podporou nadace OSF

Soudní proces Ropáka proti ochráncům přírody začal v Brně

datum: 2004-11-28, kategorie: Spolana

V Brně dnes začal soudní proces, v němž se předseda představenstva Spolany a generální ředitel Unipetrolu Pavel Švarc domáhá odškodnění za to, že byl zvolen vítězem letošní ankety Ropák za antiekologický čin roku.

Pavel Švarc žádá od organizátorů ankety Dětí Země veřejnou omluvu a sto tisíc korun za údajně nepravdivé tvrzení o tom, že se stal Ropákem 2002 mj. „za osobní angažovanost na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení, což nyní šetří policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže“.

Švarc byl Ropákem zvolen na základě rozhodnutí více než stočlenné Komise složené ze známých osobností veřejného života. Hlavními důvody pro jeho nominaci byly antiekologické postoje v roce 2002 spojené s chemičkou Spolana. Zároveň Švarc získal 2. místo v anketě Zelená perla 2002 za výrok, kterým zlehčoval únik více než 80 tun chlóru do Labe při zatopení Spolany v srpnu 2002: „V podstatě jsme nachlorovali Labe... S nadsázkou se dá říci, že jsme něco učinili i pro hygienu“.

 „Organizace Greenpeace nevidí žádný důvod k omluvě Švarcovi, neboť považuje jeho zvolení Ropákem roku 2002 i všechny důvody předložené pro jeho nominaci za oprávněné,“ prohlásil MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant Greenpeace ČR pro oblast toxických látek (1).

Krajský soud v Brně dnes vyslechl žalobu a odložil proces na neurčito.

Poznámka pro editory:


(1) Viz. tisková zpráva Greenpeace ze dne 26. listopadu 2003: http://www.greenpeace.cz/zpravy.shtml?x=155386

zpět