Konec nebezpečné rtuťové technologie pro výrobu chlóru žádají evropské nevládní organizace

datum: 2006-11-12, kategorie: Ostatní, více...

Praha/Brusel - 12. listopadu 2006 - Evropská federace nevládních ekologických organizací EEB vyzvala na základě nové expertní studie k ukončení provozu nebezpečné technologie amalgámové elektrolýzy v chemičkách vyrábějících chlór (1, 2). Chlórový průmysl v Evropské unii zamořuje prostředí tunami rtuti, které se následně hromadí např. v rybách a mořských organismech, jejichž konzumace pak představuje vážné zdravotní riziko zejména pro děti a těhotné ženy. EEB proto žádá co nejrychlejší ukončení provozu nebezpečné technologie v EU - nejpozději do roku 2010. V Česku se výzva EEB týká chemiček Spolana Neratovice a Spolchemie Ústí n. Labem.

TZ o ukončení kontrolní akce č. 05/11 ("Finanční prostředky poskytnuté z FNM ČR k odstranění starých ekologických zátěží")

datum: 2006-01-30, kategorie: Ostatní, více...

Cílem kontrolní akce „Finanční prostředky poskytnuté z Fondu národního majetku České republiky k odstranění starých ekologických zátěží“ bylo prověřit hospodaření s finančními prostředky na přípravu a realizaci projektů vyplývajících z ekologických závazků státu. Kontrolováno bylo období 2001-2005. Kontrolní akci řídil člen NKÚ Mgr. Ing. Jiří Kalivoda.

Synthesia musí přestat otravovat Labe nebezpečnými chemikáliemi!

datum: 2005-01-14, kategorie: Ostatní, více...

Ekologická organizace Greenpeace je znepokojena tím, že pardubický podnik Synthesia stále otravuje řeku Labe množstvím vysoce nebezpečných chemikálií. Greenpeace je ve vysokých koncentracích prokázalo laboratorní analýzou vody vtékající do Labe ze Synthesie. [1] Mnoho nebezpečných chlororganických látek Greenpeace nalezlo v množstvích, která přesahují oficiální limit pro sanaci zamoření a představuje ohrožení životního prostředí a zdraví člověka. [2] Greenpeace touto kontrolou zjišťovalo, zda Synthesia zlepšila špatnou situaci prokázanou během odběrů prováděných v srpnu 2003 v rámci LABE TOUR.