Projekt pro vyšší transparentnost

Krátké zprávy

projekt vznikl ve spolupráci s GREENPEACE s podporou nadace OSF

Likvidaci ropných lagun v Ostravě hrozí velké zpoždění

datum: 2006-10-13, zdroj: ČTK

Velké zpoždění hrozí likvidaci ropných lagun, které skrývají na okraji Ostravy nedaleko sídliště Fifejdy statisíce tun kontaminované zeminy. Za dva roky od podpisu smlouvy na likvidaci nebezpečného odpadu se na lagunách téměř nic neudělalo, hlavní část území má přitom být vyčištěna již v roce 2010, řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Jde o mimořádnou státní zakázku, její hodnota přesáhne včetně tři miliardy korun. "Čistá Ostrava se dušuje, že všechny úřední úkony budou hotovy v roce 2007 a za další tři roky odstraní hlavní část škod, ale já o tom mám velkou pochybnost. Je třeba zahájit krizový scénář," řekl Říman. Ministr pověřil, aby Čistá Ostrava připravila do dvou týdnů nový reálný harmonogram prací, kontrolní dny nyní budou každý měsíc. Stát ale až do roku 2010 nemá žádné možnosti, jak firmy postihnout.

Nyní přibližně osmiměsíční zpoždění se může ještě prodloužit při projednávání studie o vlivu na životní prostředí. Pokud nebudou podklady připraveny správně nebo když se některá z dotčených stran odvolá, může se schvalování stavby protáhnout i na několik let.

V areálu bývalé chemičky je třeba odtěžit 200.000 tun ropných kalů, vyčistit 600.000 tun znečištěné zeminy i podzemní vodu. Některé odpady chtějí firmy recyklovat. Například získaný olej se bude využívat jako kapalné palivo, z tuhých zbytků ropných kalů vznikne alternativní palivo podobné uhlí nebo uhelnému prachu.

Firmy slibují obyvatelům Ostravy, že likvidace lagun jejich život neovlivní. Všechny citlivé procesy mají ukrýt podtlakové haly odvětrávané přes filtry, k lidem by se tudíž neměl dostat žádný zápach. Mezi staveništěm a sídlištěm Fifejdy navíc vyroste protihluková stěna.

Sdružení Čistá Ostrava tvoří pod vedením kolínské společnosti Geosan Group firmy ŽS Brno a pražský Aquatest. Rozhodujícím dodavatelem je stavební firma Tchas.

Ostravské laguny jsou produktem odpadů z rafinerie, která byla v provozu celé minulé století. Patří k největším ekologickým zátěžím v republice. V 90. letech vláda spoléhala na to, že se s lagunami nejlépe vypořádá soukromý majitel. Prodala proto chemičku Ostramo podnikateli Vítězslavu Vlčkovi. Jeho firma ale zkrachovala, při povodních v roce 1997 dokonce z areálu vyteklo několik tisíc tun olejů do Černého potoka. Stát nakonec vykoupil laguny za symbolickou korunu zpět, o zamořené území se od té doby stará státní podnik Diamo.

zpět