Projekt pro vyšší transparentnost

Případy

projekt vznikl ve spolupráci s GREENPEACE s podporou nadace OSF

Spolana

Spolana je podnik chlorové chemie ležící na břehu Labe na okraji města Neratovice asi 20 km severozápadně od Prahy.

Policejní vyšetřování

Okamžitě po povodních náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl inicioval policejní vyšetřování chemických havárií ve Spolaně, když uvedl: „Generální ředitel Spolany s delší časovou prodlevou oznámil, že ve Spolaně jsou nebezpečné látky … z vyjádření dokonce vyplynulo, že nemají přesná čísla o tom, co v továrně skutečně mají a jaké další jedovaté látky by se tam mohly nalézat. Už to zcela jednoznačně zakládá podezření z trestného činu obecného ohrožení. Předpokládáme, že z šetření vzejde minimálně jedna osoba, která by měla být stíhána. Myslím však, že se to bude týkat spíše více lidí[i]."

 

Ředitel Unipetrolu a předseda představenstva Spolany Pavel Švarc ve stejné době přiznal, že pracovníci Spolany porušili předpisy a dále uvedl, že je nutné zjistit, kdo je za to odpovědný[ii]. Svůj názor náhle změnil i hejtman Bendl, který vyzval k potrestání viníků: "Pohár trpělivosti přetekl. Spolana se nepoučila … podle mého laického názoru jde o obecné ohrožení[iii]."

 

Sama Spolana přiznala, že do Labe bylo během povodní spláchnuto několik tisíc tun chemikálií, včetně rakovinotvorných látek[iv]. Policie se zabývala případem několik měsíců, ale pak se pokusila případ odložit. Přitom se však ani nepokoušela prošetřit mnoho podstatných skutečností. „Policie si nenechala udělat žádné vlastní analýzy, spolehla se jen na vyjádření pana Suchánka, který je členem dozorčí rady majitele Spolany, společnosti Unipetrol“, uvedl Mgr. Dohnala, který jako právník jednoho z autorů trestního oznámení proti odložení vyšetřovaní podal stížnost státní zástupkyni.


[i] Jan Hrbáček: Podezření ve Spolaně jsou vážná, Hospodářské noviny, 23.8.2002

[ii] Únik chlóru vyšetřuje policie, Hospodářské noviny, 26. srpna 2002

[iii] Pavel Baroch, Jan Hrbáček: Chlór už unikat nebude, slibuje chemička? Hospodářské noviny, 26.8.2002

[iv] Tisková zpráva Spolana, a.s.: Spolana vypracovala kompletní přehled látek, které z jejího areálu unikly při povodni, Neratovice, 29.8.02