Projekt pro vyšší transparentnost

Tiskové zprávy

projekt vznikl ve spolupráci s GREENPEACE s podporou nadace OSF

Ropák Švarc vyhrožuje žalobou organizátorům ankety - Šéf představenstva Spolany se pokouší kriminalizovat své kritiky

datum: 2003-07-24, kategorie: Spolana

Předseda představenstva Spolany Neratovice ing. Pavel Švarc žádá od organizátorů ankety Ropák roku veřejnou omluvu a vyhrožuje podáním žaloby, neboť odmítá svou osobní angažovanost v přidělení zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení. Organizace Děti Země a Greenpeace však k omluvě Švarcovi nevidí žádný důvod, neboť považují jeho zvolení Ropákem 2002 a všechny argumenty pro jeho nominaci za oprávněné. (1)

„Titul Ropáka roku získal pan Švarc zcela po zásluze a nevidím žádný důvod pro omluvu. Děti Země samozřejmě budou ve vyhlašování ocenění Ropák roku pokračovat i nadále,“ uvedl RNDr. Miroslav Patrik z Dětí Země a dodal: „Anketa Ropák roku získala za jedenáct let své existence takovou prestiž, že je pochopitelně trnem v oku lidem ohrožujícím životní prostředí. V historii ankety se už podobné výhrůžky vyskytly, ale zatím vždy zůstalo jen u nich.“ (2)

Spolana se už v minulosti pokoušela o kriminalizaci nepohodlných názorů. Policie jako neopodstatněné odložila v roce 2001 trestní oznámení na RNDr. Jindřicha Petrlíka, který na veřejném slyšení Evropské unie informoval o sérii vážných havárií Spolany v průběhu 90. let (3). Organizace Greenpeace a televizní pořad „Občanské judo“ se zase v roce 2001 staly terčem pokusu o kriminalizaci v souvislosti s úspěšnou kampaní proti nebezpečným PVC hračkám na pultech českých obchodů. (4)

„Švarcovu hrozbu žalobou vnímám jako pokus odvrátit pozornost od vážných ekologických a ekonomických problémů Spolany. Během jeho působení ve funkci předsedy představenstva Spolany se podnik potácí ve ztrátě a jde od jednoho skandálu k druhému. Firma se pozvolna stává symbolem neodpovědného chování chemického průmyslu nejen v České republice, ale i v zahraničí,“ uvedl odborný konzultant Greenpeace pro oblast toxických látek MUDr. Miroslav Šuta.

Vedení Spolany ponechávalo léta kontaminované pozemky a budovy nezabezpečené před úniky jedovatých látek. Po vážných chemických haváriích při povodni v srpnu 2002 Spolana přiznala únik tisíců tun chemikálií do Labe i do ovzduší. Greenpeace a Státní veterinární správa prokázaly v  okolí podniku nepoživatelné ryby, vejce a drůbež s vysokým obsahem těch toxických látek, kterými je právě Spolana kontaminována (dioxiny, PCB, DDT, hexachlorbenzen a rtuť). Česká inspekce životní prostředí udělila Spolaně pokutu ve výši 1,4 mil. Kč, ale ta se proti rozhodnutí odvolala. Vedení Spolany však dodnes odmítá převzetí zodpovědnosti za ohrožení životního prostředí a zdraví lidí. (5)


Poznámky pro editory:

(1) Právní zástupce Pavla Švarce advokát Stanislav Devátý v dopise z 1. července 2003 požadoval od Dětí Země veřejnou omluvu za údajně nepravdivé tvrzení o tom, že se Švarc stal Ropákem 2002 mj. „za osobní angažovanost na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení, což nyní šetří policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže“. Dle názoru Švarce „není toto tvrzení pravdivé, protože objektivně navozuje u každého příjemce této informace, že se dotyčný podílel na nezákonné činnosti, což jednoznačně poškozuje jeho čest a důstojnost a snižuje jeho vážnost ve společnosti.“

(2) Jako předseda představenstva Spolany, a. s. a generální ředitel Unipetrolu, a. s. byl Pavel Švarc nominován organizacemi Greenpeace ČR a Arnika do ankety Ropák 2002. V dubnu 2003 byl na základě rozhodnutí více než stočlenné Komise složené ze známých osobností veřejného života ropákem zvolen. Zároveň získal 2. místo v anketě Zelená perla 2002 za výrok, kterým zlehčoval únik více než 80 tun chlóru do Labe při zatopení Spolany v srpnu 2002: „V podstatě jsme nachlorovali Labe... S nadsázkou se dá říci, že jsme něco učinili i pro hygienu“. Více tisková zpráva Dětí Země z 25. dubna 2003,  www.detizeme.cz/ropak.

(3) Více tisková zpráva Dětí Země „Policie rozhodla: Kritika PVC není trestným činem“ze dne 5. března 2001,  archivdz.wz.cz/tisk/Tisk01/trestni.htm.

(4) Greenpeace dosáhlo v letech 2000-1 stažení nebezpečných hraček z PVC z prodeje v obchodním domě KOTVA, řetězcích supermarketů TESCO a Julius Meinl. Dobrovolný závazek neprodávat tyto PVC hračky přijali Carrefour, McDonald´s a KRONE. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČT z 27. února 2001 č. 84/2001 Sb. omezila prodej PVC hraček obsahujících toxické ftaláty pro děti do tří let věku. Více tisková zpráva „Nová vyhláška děti od nebezpečných hraček z PVC neuchrání“z 26. února 2001, www.greenpeace.cz/release/01/010226.htm.

(5) Více tisková zpráva Greenpeace „Spolana je zamořena stejnými jedy jako potraviny z okolí“ ze dne 30. června 2003,  www.greenpeace.cz/release/03/030630.htm.

zpět